
اخذ کارت بازرگانی چگونه انجام می شود؟
مطابق قوانین گمرکی کشور، کارت بازرگانی مجوزی است که دارنده آن، اعم از شخص حقیقی یا حقوقی می تواند با داشتن آن اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند و در ایران تنها بازرگانانی می توانند در واردات و صادرات فعالیت نمایند که دارای این کارت باشند و مراحل اخذ کارت بازرگانی را گذرانده باشند.
این کارت ، توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستان ها به نام متقاضیانی که واجد شرایط باشند صادر می گردد و صدور آن موکول به آن است که بازرگان، موسسه و یا شرکت، نام خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده باشد.
بازرگانی که تقاضای صدور این کارت را می نماید باید طبق فرم های چاپ شده از طرف اتاق بازرگانی اطلاعات مربوط به تجارت خود را به اتاق بازرگانی بدهد و از طرف دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی معرفی شود.
صدور این کارت برای بازرگانان و شرکت های خارجی منوط به معامله متقابل است، یعنی در صورتی به بازرگان خارجی کارت بازرگانی داده می شود که کشور آن ها نیز به بازرگان ایرانی اجازه فعالیت بازرگانی بدهد.
کارت بازرگانی حقیقی یا حقوقی
ممکن است در اولین مرحله از اخذ کارت بازرگانی به این مسئله بر بخورید که کارت بازرگانی حقیقی مورد نیاز من می باشد یا کارت بازرگانی حقوقی ؟!
حقیقی یا حقوقی هیچ تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند به جز در موارد بسیار جزئی که مربوط به کالاهای خاص می باشند.
اما بدانید که مراحل اخذ کارت بازرگانی حقوقی بسیار پیچیده تر و سخت از حقیقی می باشد. برای تمدید کارت بازرگانی حقیقی تنها مفاصا حساب دارایی اخذ می کنند؛ اما برای تمدید کارت بازرگانی حقوقی مفاصا حساب مالیاتی مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی اخذ می کنند.
مزایای اخذ کارت بازرگانی
۱- دارنده این کارت اگر شخص حقیقی باشد به عنوان تاجر شناخته می شود،تجار از امتیازات ویژه ای نسبت به دیگر افراد عادی بهره مند خواهند شد.
۲- افرادی که به عنوان تاجر شناخته می شوند راحت تر می توانند سفرهای بین کشوری داشته باشند و برای آنها ویزای مخصوص تجار صادر می شود. (البته این مورد ممکن است برای هر کشور متفاوت باشد.)
۳- عضویت در اتاق بازرگانی
۴- امکان واردات کالا از مناطق آزاد به داخل مرزهای کشور می باشد.
۵- امکان ثبت علائم تجاری لاتین
معایب اخذ کارت بازرگانی
داشتن این کارت یک مزایا برای تاجران می باشد؛ اما برای کسانی که روش استفاده درست از این کارت را بلد نباشند می تواند معایبی داشته باشد.
کسانی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی می کنند می بایستی در نظر داشته باشند به عنوان تاجری که به قوانین واردات و صادرات کشور آشنایی دارد می شناسد.
کسانی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی می کنند مشمول قوانین مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر واردات کالا می شوند و می بایستی ضمن ثبت نام در سامانه های مورد نظر مالیات پرداخت کنند.
مطالب فوق نشان می دهد که کارت بازرگانی برای کسانی که می خواهند به دفعات اقدام به واردات و صادرات کالا نمایند مناسب و مزایا حساب می شود اما برای کسانی که اقدام به اخذ کارت بازرگانی و اجاره و یا فروش کارت بازرگانی می کنند مخاطرات زیادی دارد.
هزینه ای بین ۵۰۰ تا یک میلیون تومان و مدت زمان بک هفته ای را لازم دارد و بعضی اشخاص بدون اینکه تجربه و مشتری و امکانات لازم برای تجارت را داشته باشند اقدام به اخذ کارت بازرگانی می کنند و هیچ استفاده ای نمی توانند از کارت بازرگانی خود بکنند.
مدت اعتبار کارت بازرگانی چقدر است؟
مدت اعتبار عموما ۱ ساله است. اما در برخی شرایط ممکن است که این کارت با اعتباری ۵ ساله صادر شود.
کارت بازرگانی برای فعالیت در چه موضوعاتی صادر می شود؟
۱) کارت بازرگانی تجاری: مجوزی است که شخص می تواند با داشتن آن اقدام به تجارت در عرصه واردات و صادرات کالا کند.
این تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا تا واردات از مناطق آزاد، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بردارد
۲) کارت بازرگانی خدماتی: برای اشخاص حقوقی که مجوز سرمایه گذاری با زمینه خدماتی دارند صادر می شود. دارندگان این کارت تنها در زمینه ی فعالیت خود می توانند کالا وارد نمایند
۳) کارت بازرگانی موردی: این کارت تنها برای اشخاص حقیقی و حقوقی که برای یک بار خواهان ترخیص کالاهای خود می باشند، صادر می گردد.
۴) کارت بازرگانی تولیدی یا صنعتی: این کارت برای اشخاص حقوقی که دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت تولیدی هستند صادر می شود و دارندگان این کارت می توانند فقط تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولید خود را وارد نموده و پس از تولید صادر نمایند.
مدارک موردنیاز جهت اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقیقی :
۱- اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکتها رسیده باشد.
۲- اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها
۳- اصل گواهی عدم سوء پیشینه کیفری که از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد
۴- فرم دال (تکمیلی از سایت به همراه مهر و امضای متقاضی و گواهی امضاء در دفتر اسناد رسمی)
۵- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی در سال جاری به آدرس متقاضی
۶- اصل کارت ملی
۷- اسکن و بارگزاری عکس (جدید، تمام رخ، ساده، رنگی و با پشت زمینه سفید)
۸- اصل مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه) مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد.
تبصره: دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
۹- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
تبصره: متقاضیانی که سن آنان ۵۰ سال تمام باشد، از ارائه پایان خدمت معاف می باشند.
۱۰- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
۱۱- اصل گواهی بانک مبنی بر تأیید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی و نداشتن چک برگشتی با تاریخ افتتاح حساب بیش از یکسال و گردش مالی مناسب. (درصورت نداشتن گردش یکساله دارا بودن شرط لازم برابر بندهای ۱ و ۲ و یکی از شرایط مندرج در بندهای ۳ الی ۸ شاخصهای احراز صلاحیت و اهلیت متقاضیان که در محل اتاق برابر اصل می گردد)
۱۲- ارائه یکی از مدارک ذیل :
الف: اصل سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی، به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه
ب: اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کار (آدرس اظهارنامه)
ج: اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی (آدرس اظهارنامه)
۱۳- مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی. (صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند)
۱۴- ارائه کد اقتصادی جدید و یا ارائه تأییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir14-
مدارک موردنیاز جهت اخذ کارت بازرگانی اشخاص حقوقی :
۱- اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که به گواهی اداره ثبت شرکتها رسیده باشد.
۲- اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها
۳- در خصوص شرکت های مسئولیت محدود ارائه یک برگ کپی تقاضانامه ثبت شرکت های داخلی و شرکت نامه رسمی که ممهور به مهر اداره ثبت شرکتها باشد، الزامی است. در خصوص شرکت سهامی خاص و عام ارائه یک برگ کپی اظهارنامه ثبت شرکتهای سهامی خاص یا عام که ممهور به مهر اداره ثبت شرکتها باشد، الزامی است.
۴- اصل گواهی عدم سوءپیشینه مدیرعامل که از زمان صدور آن ۶ ماه بیشتر نگذشته باشد.
۵- فرم دال (تکمیلی از سایت به همراه امضای مدیرعامل، مهر شرکت و گواهی امضاء در دفتر اسناد رسمی)
۶- اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی در سال جاری به آدرس دفتر مرکزی شرکت
۷- روزنامه رسمی تأسیس و کلیه تغییرات شرکت تا این تاریخ، موضوع فعالیت شرکت بایستی در راستای صادرات و واردات کالا باشد.
۸- اصل کارت ملی مدیرعامل
۹- اسکن و بارگزاری عکس (جدید، تمام رخ، ساده، رنگی و با پشت زمینه سفید)
۱۰- اصل مدرک تحصیلی معتبر (حداقل دیپلم متوسطه) مدارک خارج از کشور پس از ارزشیابی توسط اداره دانش آموختگان وزارت علوم مورد پذیرش می باشد.
* تبصره: دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
۱۱- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان
* تبصره: متقاضیانی که سن آنان ۵۰ سال تمام باشد، از ارائه پایان خدمت معاف می باشند.
۱۲- داشتن حداقل سن ۲۳ سال تمام
۱۳- ۱۳- اصل گواهی بانک مبنی بر تأیید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی و نداشتن چک برگشتی با تاریخ افتتاح حساب بیش از یکسال و گردش مالی مناسب. (درصورت نداشتن گردش یکساله دارابودن شرط لازم برابر بندهای ۱ و ۲ و یکی از شرایط مندرج در بندهای ۳ الی ۸ شاخصهای احراز صلاحیت و اهلیت متقاضیان که در محل اتاق برابر اصل می گردد)
۱۴- ارائه یکی از مدارک مالکیت ذیل :
الف: اصل سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت، به آدرس دفتر مرکزی
ب: اصل اجاره نامه محضری معتبر به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی
ج: اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام شرکت، برای محل کار و به آدرس دفتر مرکزی. (چنانچه مالک یکی از اعضای هیأت مدیره شرکت باشد ارائه سند مالکیت و اجاره نامه عادی کافی می باشد.)
۱۵- اشخاص غیرایرانی متقاضی کارت بازرگانی علاوه بر ارائه مدارک فوق به استثنای بندهای ۴، ۸ و ۱۱ ملزم به ارائه تأیید صلاحیت مدیران خارجی از سفارتخانه متبوعشان و ارائه کپی پروانه کار و اقامت به همراه اصل مدارک می باشند
۱۶- مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی. (صنوف تولیدی دارای پروانه کسب مشمول این بند نمی گردند)
۱۷- کد اقتصادی جدید و یا ارائه تأییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.ir 17- تعهد مبنی بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
تمدید کارت بازرگانی
دریافت کارت بازرگانی دائمی نمی باشد و پس از طی زمان مقرر اعتبار آن تمام شده و می بایست تمدید شود.
مراحل تمدیدکارت تا حدود زیادی همانند مراحل اخذ اولیه کارت بازرگانی می باشد به این ترتیب که مدارکی که در مقاله شرایط دریافت کارت بازرگانی به آن اشاره شد مانند : حداقل مدرک دیپلم ، حداقل بیست و سه سال سن ، اجاره نامه ، مفاصا حساب دارایی ، حسن اعتبار بانکی ، گواهی عدم سوء پیشینه و کارت پایان خدمت یا معافی الزامی می باشد.
جهت انجام تشریفات تمدید کارت بازرگانی، دارنده کارت بازرگانی یا نماینده قانونی وی می بایست با ارائه اصل کارت بازرگانی و مدارک ذیل به اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران حسب مورد مراجعه نماید.
در پایان لازم به ذکر است چنانچه به هر علتی نیاز به اخذ کارت بازرگانی یا تمدید آن دارید و یا علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید،
می توانید از طریق راههای ارتباط با ما، با کارشناسان خبره و با تجربه ثبت آروین در تماس باشید و از راهنمایی و مشاوره آن ها بهره مند گردید.
۰۲۱-۴۴۹۶۰۳۴۲
۰۲۱-۴۴۹۶۰۳۵۲
۰۹۹۰۴۸۰۸۴۵۴